Kraamzorg zoals wij dat kennen in Nederland, is uniek in de wereld en bestaat sinds ongeveer 100 jaar. Zo’n 50 jaar geleden bevielen vrouwen in een kraamkliniek en verbleven daar 10 dagen in bed. Of vrouwen bevielen thuis en dan bleef de kraamverzorgende 10 dagen (24 uur per dag) in huis

De kraamvrouw bleef al die tijd in bed liggen, de kraamverzorgende zorgde voor moeder en kind en runde het volledige huishouden.

Tijden veranderen. De kraamzorg zoals wij die nu kennen, gaat het er niet om alles over te nemen van het gezin.  De huidige kraamzorg is erop gericht om gezinnen te ondersteunen en te begeleiden naar zelfredzaamheid en het leren kennen van hun kindje.

De kraamverzorgende doet dit door adviezen te geven over bijvoorbeeld de voeding, zowel borstvoeding als flesvoeding of over veilig slapen. De zorg is ook afhankelijk van het aantal kraamzorg-uren die er gegeven wordt. Zij kunnen niet alles in 3 of 5 uurs zorg stoppen. Bij minder uren zorg ga je terug naar alleen de basiszorg voor moeder en kind.

Het aantal zorguren wordt in overleg met u vastgesteld, door middel van het landelijk indicatieprotocol (LIP) met een minimum van 24 uur tot een maximum van 49 uur. Dit is afhankelijk van meerdere factoren die tijdens de intake besproken worden.

Als kraamverzorgende sta ik jullie graag bij in die 1e week. Er valt veel te leren en te ontdekken over jullie kindje. Met adviezen kan ik jullie hierbij ondersteunen.

Daarnaast doe ik controles van zowel mama als baby en heb hier overleg over met de verloskundige als dat nodig is. Samen bewaken we de goede zorg en gezondheid van moeder en kind.