Het is best spannend als je net bent bevallen en opeens de verantwoordelijkheid draagt voor een baby die volledig van jou afhankelijk is. Je baby wordt niet geleverd met een handleiding. In die eerste weken moeten jullie elkaar leren kennen, terwijl je zelf nog aan het herstellen bent van de zwangerschap en bevalling. Ik ben er om je te ondersteunen tijdens de bevalling en de kraamtijd: één vertrouwd gezicht dat je een veilig gevoel geeft!

Wat is kraamzorg?

Kraamzorg is essentieel voor jou en je kind: je gezondheid en welzijn worden nauwlettend in de gaten gehouden. Ook worden eventuele problemen of zorgen met jou of je baby opgemerkt, zodat je verloskundige snel kan worden ingeschakeld. De zorg voor moeder en kind staat altijd op de eerste plaats. Daarnaast ontvang je professioneel en vertrouwd advies en informatie over je herstel, babyverzorging en ondersteuning bij borstvoeding. 

Natuurlijke kraamzorg is erop gericht om de overgang van je baby uit de wereld van warmte, omhulling en veiligheid naar een plekje op aarde in geborgenheid en warmte te laten verlopen. Er is veel aandacht voor het creëren van een rustige omgeving voor jou en je baby. Rust, ritme, aanraking, geborgenheid en natuurlijke materialen worden gebruikt om ervoor te zorgen dat jij en je baby zich op hun gemak voelen. Er is ook aandacht voor jullie ontwikkeling als ouders, om te helpen bij het leren kennen van je baby en bij het hechtingsproces tussen ouder en kind. 

Soms loopt een zwangerschap, bevalling of kraamtijd anders dan gehoopt; er kan teleurstelling zijn, verdriet of onzekerheid. Ook daarmee help ik jullie zo ver ik kan. Alles wat jullie me vertellen is veilig bij mij, je veilig voelen als je kwetsbaar bent is belangrijk. 

Kortom, (natuurlijke) kraamzorg omvat:

  • Assistentie bij de bevalling, zowel thuis als in het ziekenhuis
  • Dagelijkse verzorging en controle van moeder en kind
  • Informatie en advies over de verzorging van je baby
  • Ondersteuning bij het opstarten van de borstvoeding
  • Vroegtijdige signalering van mogelijke gezondheidsproblemen bij moeder en kind
  • Ondersteuning voor de partner en het gezin
  • Basis huishoudelijke taken die verband houden met de zorg voor moeder en kind

Dit alles vanuit het principe van Natuurlijke Kraamzorg, gebaseerd op natuurlijke wijsheid, kennis van het eigen lichaam en intuïtie. 

Kosten en vergoedingen

Iedereen is verzekerd voor kraamzorg. Natuurlijke kraamzorg wordt gewoon vergoed vanuit de basisverzekering, net als reguliere kraamzorg. Wel geldt er een wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg. Neem contact op met je verzekeraar: als je aanvullend verzekerd bent, kan het zijn dat je verzekeraar een deel of zelfs de volledige eigen bijdrage vergoedt.

Wil je meer informatie? Vraag dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan! Dit kan door mij te bellen of te appen. Omdat we streven naar persoonlijke zorg en een goede klik, kun je je alleen inschrijven voor kraamzorg na een eerste kennismakingsgesprek.

Het intakegesprek waarin we al je wensen vastleggen vindt plaats rond de 30e week. Dan kunnen we ook meteen checken of je alle benodigdheden van de uitzetlijst al in huis hebt. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw verwachtingen voor de kraamweek aan de hand van het landelijke indicatieprotocol: Hoe ziet een ideale kraamweek er voor jou uit? Wat vind jij belangrijk? En wat vindt je partner belangrijk? Hoe wil je dat er met andere kinderen wordt omgegaan? Na de bevalling evalueren we of dit nog steeds overeenkomt en bespreken we hoe de kraamzorg er concreet per dag uit zal zien.

Heb je nog meer vragen? Bekijk dan de FAQ pagina.